THE thin RED line

credeam că am văzut de toate…

în toți acești ani, am întâlnit tipologii umane atât de diferite. intuiția și simțurile mi s-au ascuțit teribil. la fel și capacitatea de a anticipa, încă de la prima strângere de mână, cum se vor fi încheiat socotelile mele, cu vreun personaj sau altul.

cred cu tărie că majoritatea problemelor (de ordin politic, economic, uman) acestui popor are la bază lipsa educației, la nivel primar.

avem politicieni agramați, foști bișnițari și hoți; manelisti ridicați la rang de mari artiști. prostituate ajunse vedete sau artiste.
suntem o turmă lipsită de discernământ, care înghite tot ce i se dă, victimă a consumatorismului, victimă a sărăciei și a lipsei, crunte, de educație.

aici apar eu, și ridic pretenția unui consumator/client/personaj educat, moral, cu discernământ! prea mult…cer prea mult, și totuși am norocul să întâlnesc oameni, a căror companie îmi face o deosebită plăcere, mă onorează și mă delectează.

am însă și ghinionul de a mă intersecta cu oameni, pe care mi-aș fi dorit să nu-i întâlnesc niciodată. intersecție este termenul cel mai potrivit, pentru că în unele cazuri acești oameni interacționează mai degrabă în mediul virtual. le e mai simplu să asume sub un alt nume, mai simplu să hulească, să pretindă.

să pretindă …

a pretinde că ești când nu ești, că poți fără să poți, la a stabili întâlniri pe care ai să le contramandezi cu 5 min înainte de ora stabilită. fără miză. doar pentru că poți orice de acolo, din spatele unui desktop, de la tine de acasă. poți fi cine vrei, când, cum vrei. partea cea mai grea intervine acolo, unde trebuie să ieși de după desktop, să întinzi o mână, să ai un contact vizual cu cineva. cu oricine. pentru că de fapt nu exiști. exiști decât acolo, într-un spațiu, devenit Wonderland pentru orice caz patologic, orice compulsiv, pentru oricare personaj pentru care realitatea e prea mult.

ei bine, aici apare marea mea dilema. ce faci când astfel de personaje devin abuzive, când depășesc limitele, când totuși telefonează, insistă, pretind, din ce în ce mai tare, că ele chiar există ?!?!?

var # 1 – le ignori. “omori” personajul cu un spam sau report, sau block, și mergi mai departe, așa cum ai mai făcut-o de încă alte o sută de ori, încercând să-ți păstrezi conduita, eleganța, firea.

var # 2 – le scrii un mail/mesaj pe FB, plecând de la premiza că îi scrii cuiva, care există și dincolo de spațiul virtual, și care are suficient discernământ încât să înțeleagă că un astfel de comportament denotă niște grave tulburări psihice, patologice.

var # 3 – te revolți (aici vroiam să ajung de fapt !) și faci publică problema, făcând transparente toate dovezile pe care le ai, pentru a susține nulitatea personajului.

da, aici vroiam să ajung, pentru că de aici am pornit de fapt, la nivel introspectiv. gândindu-mă cât de fină e linia care desparte indiferența de ignoranță, și nepăsare. până unde este ignoranță, și când se transformă ea într-o formă de nepăsare, care în opinia mea, ne-a desfigurat (în timp) pe noi, ca nație.

cât de sănătos sau eficient este să folosești indiferența ca pe o armă, atunci când lupți împotriva unor personaje a căror sensibiliate este inexistentă, pentru care nunațele nu există, și pentru care nu există, de fapt, decât paloș?!?

când se cheamă că devii ignorant, sau când începi să frizezi lașitatea, apatia, să cultivi absența instinctului de apărare, în încercarea de a ramâne elegant și conținut? cât de departe trebuie să mergi cu eleganța?

Image

în ce moment anume trasezi linia aia, subțire, de culoare roșie, care te desparte pe tine, de restul turmei?

Advertisements

One thought on “THE thin RED line

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s