studiu de caz patologic

PATOLOGÍE f. 1) Ramură a medicinei care se ocupă cu studiul bolilor și a efectelor provocate de acestea. 2) Deviere de la starea normală de funcționare a organismului; tulburare; afecțiune. /<fr. pathologie

PATOLÓGIC, -Ă, patologici, -ce, adj. Care aparține patologiei, privitor la patologie; care indică o boală fizică sau psihică, care este provocat de o boală; p. ext. bolnăvicios, morbid. ◊ Anatomie patologică = parte a anatomiei care studiază transformările anatomice intervenite în structura țesuturilor și a organelor sub influența unor boli. – Din fr. pathologique. 

NORMALITÁTE (‹ normal) s. f. (PSIH.) Stare a unei persoane care se poate aprecia prin raportarea simultană atât la o performanță medie, cât și la absența manifestărilor patologice. N. are limite largi, de o parte și de alta a mediei, ceea ce fundamentează acceptarea diferențelor interumane. Aceste limite largi ale normalului sunt condiționate în același timp de cultura, vârsta, sexul cărora le aparține individul evaluat.

 

pfff, splendid!!! imi vine sa rad! adica, cu alte cuvinte, a fi normal este egal a te supune unor norme impuse de societatea in care traiesti, unor reguli de buna purtare, scrise sau nescrise, egal performanta medie. toate astea, conditionate de cultura, sex si varsta. a fi normal egal a fi mediocru, supus, si lipsit de orice forma de manifestare generata de propria personalitate!

in concluzie, eu nu sunt normala si cel mai probabil intru in categoria de caz patologic, din varii motive prezentate mai jos.

ce inseamna sa fii normal dupa criteriile societatii de azi, a noastra sau a altcuiva? mai exista oare normalitatea asa cum este ea explicata in dictionarul explicativ al limbii romane? ma indoiesc profund.

intr-un secol in care setea de afirmare este mai mare decat nevoia de aer nu cred ca mai exista oameni normali, iar cei care par a fi sunt de fapt si mai anormali.

cineva drag mie incerca sa ma convinga de curand intr-o discutie, ca cel mai mare paradox al vietii lui este ca tot ceea il defineste, si il face sa fie atat de special, ca tot ce adora este patologic. daca asta inseamna sa fii tu si sa fii altfel… well, so be it!

eu sunt cu certitudine un caz patologic. spun asta pentru ca insumez un cumul de fixatii la nivel de ritual/gest/gust. tot ceea ce ma defineste tine de o patologie, atat preluata cat si dobandita. nu stiu daca asta ma face mai buna sau mai rea din punct de vedere uman, stiu insa ca asta sunt si ca nu pretind sa fiu normala. sunt perfect constienta de toate pattern-urile mostenite de la mama, de toate micile obsesii pe care le manifest zilnic.
ce n-am mostenit sau n-am preluat, dar am reinventat si schimbat, se bazeaza pe acelasi lucru.

sunt obsedata de mirosuri si pe multe dintre ele le asociez cu anumite lucruri foarte clar. motiv pentru care de multe ori nu pot folosi un anumit parfum sau nu il pot suporta la altii. sunt obsedata de gestica fumatului si de cum se amesteca parfumul cu fumul, imi plac ochii usor incercanati de la fard, ador mainile cu vene proeminente. sunt ramasa agatata intr-o perioada de care altii nici nu-si mai amintesc si de muzica ei (totul pana aici mi se trage de la mama). m-as culca incaltata cu stiletto daca n-as speria pe nimeni. as putea sa mananc un borcan intreg de nutella odata, daca nu mi-ar parea rau doar putin mai tarziu. sunt in stare sa ascult aceeasi piesa de o suta de ori la rand daca imi trezeste anumite stari…asta inseamna sa ai fixatii, doar ca fixatiile isi au radacinile in lucruri pe care le-ai vazut si trait cand erai mic. anumite lucruri pe care le respingi sau iubesti, fara sa stii de ce, sunt bazate pe mosteniri genetice, pe pattern-urile parintilor sau bunicilor, sau a oricarui om care a insemnat ceva in evolutia ta.

sunt foarte curioasa daca exista cineva care sa sustina ca este perfect normal, si sunt si mai curioasa daca asta il face fericit sau doar plictisit si, plictisitor. pentru ca atata timp cat nu vorbim de ceva extrem, patologia este cea care ne face sa ne cautam lucrurile care ne alimenteaza placerile, sa ne ridicam intrebari, sa ne luptam contra curentului.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s